PrzezŚwiat.pl - podróże, wyprawy, relacje, turystyka
 




  Informacje

Tajlandia: informacje, artykuły, porady, mapa.


Flaga - Tajlandia

Tajlandia


TAJLANDIA
(Królestwo Tajlandii)
Stolica: Bangkok
Waluta: baht (BHT), 1 BHT = 100 satangów;
1 USD = ok. 36,50 BHT
Język urzędowy: tajski
Inne języki: angielski (głównie w dużych miastach i ośrodkach turystycznych)
Uwaga: W związku z niebezpieczeństwem wystąpienia kolejnych zamachów terrorystycznych MSZ RP zaleca się obywatelom polskim przebywającym w Tajlandii oraz udającym się do tego kraju zachowanie wzmożonej ostrożności.

Wiza, przepisy wjazdowe
Obywatele polscy udający się do Tajlandii objęci są obowiązkiem wizowym. W zagranicznych placówkach dyplomatyczno-konsularnych Tajlandii można otrzymać wizę tranzytową do 30 dni, wizę turystyczną do 60 dni, wizę dla nieimigrantów (non-immigrant visa) do 90 dni, zależnie od celu pobytu (udział w szkoleniu, studia itd.). Należy przy tym pamiętać, iż od 2003 r. Tajlandia znacznie zaostrzyła sankcje za wykonywanie pracy bez urzędowego zezwolenia, nawet wobec zagranicznych przewodników turystycznych. Za stwierdzone łamanie tego przepisu grozi kara więzienia lub deportacja. Uzyskanie wizy na ponad 90 dni wymaga wcześniejszej zgody tajskich władz imigracyjnych. Obywatele polscy mogą uzyskać wizę do 15 dni pobytu (wliczając dzień wjazdu i wyjazdu) na 23 przejściach granicznych, m.in. w międzynarodowych portach lotniczych w Bangkoku, Chiang Mai, Hat Yai, Phuket, Krabi czy Samui oraz na niektórych przejściach lądowych (pełna lista znajduje się na na stronie tajskiego MSZ). W tym celu przy wjeździe należy wypełnić aplikację wizową w języku angielskim, wnieść opłatę za wizę w wysokości 1000 BHT, załączyć 1 fotografię, wykazać się posiadaniem biletu powrotnego lub do innego kraju w ciągu następnych 15 dni oraz wystarczającej ilości środków płatniczych na pobyt – 10 000 BHT na osobę lub 20 000 BHT na rodzinę (dotyczy to osób powyżej 12. roku życia). Wizę 15-dniową można przedłużyć jednorazowo o 10 dni. O przedłużenie pobytu (wizy) należy starać się wyłącznie w Tajskim Biurze Imigracyjnym (opłata za wniosek wynosi 1900 BHT). Należy przy tym wystrzegać się nielegalnie oferowanych przez biura podróży usług w zakresie przedłużania ważności wizy. Policja i straż graniczna nie uznają wiz uzyskanych w ten sposób i uważają je za sfałszowane, za co grozi aresztowanie. Osoby o niedbałym i nieestetycznym wyglądzie mogą nie uzyskać zgody na wjazd. Uwaga: Przy wjeździe wymagany i bezwzględnie przestrzegany jest co najmniej 6-miesięczny okres ważności paszportu. Niespełnienie tego warunku jest jednoznaczne z odmową wjazdu – osoby takie są z reguły zawracane do portu macierzystego. Naraża to pasażera na dodatkowe, wysokie koszty.
Nie ma obowiązku posiadania określonej kwoty pieniędzy na dzień pobytu. Należy jednak mieć wystarczające środki finansowe (np. gotówkę, karty kredytowe uznane na świecie, vouchery). Opłata lotniskowa (przy wylocie) wynosi 500 BHT, na liniach krajowych – od 50 do 200 BHT, zależnie od lotniska.


Źródło: Ministerstwo Spraw Zagranicznych


Dodaj swoją opinię o kraju:

twoje imię:
twoja opinia:


Opinie użytkowników o kraju:


  Mapapowiększ 


  Artykuły

  Bangkok - Miasto Aniołów, Buddy, kontrastów i uśmiechu.
ocena: 4.29
autor: Wroni
Wyspa Koh Ngai. 4 dni w raju!
ocena: 4.11
autor: Wroni
Tajlandia
ocena: 3.00
autor: Gacus
Tajlandia, raj utracony
ocena: 5.00
autor: kraka
Railay - Łodzią do raju
ocena: 4.00
autor: arec
''Tajski epizod z dreszczykiem'' - Marek Lenarcik
ocena: 0.00
autor: lbt
 




© przezswiat.pl

zaprzyjaźnione strony: blogi z podróży, smspower.pl - darmowa bramka sms